Зміни до порядку надання житлових субсидій 08/2017

Друк

Кабінетом Міністрів України 18 серпня 2017 року прийнято постанову №609, якою внесено зміни до порядку надання житлових субсидій, що набрали чинності з 19.08.2017 (з дня опублікування), зокрема:

- визначено розмір простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, яка враховується при визначення права на перепризначення субсидії на наступний період.

 

Нагадаємо, що з 1 травня 2017 року впроваджена норма, згідно якої субсидія не перепризначається на наступний період при наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. В такому випадку субсидія буде перепризначена у разі погашення заборгованості або укладання договору реструктуризації боргу.

Тобто, якщо раніше сума простроченої заборгованості була  навіть менше 100 грн., субсидія на наступний термін не перепризначалась.

Внесеними змінами передбачено, що при перепризначенні субсидії на наступний період враховується прострочена понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.).

Наприклад, якщо сім’я має заборгованість за послуги, однак її загальна сума не перевищує  340 грн., зазначена заборгованість не вплине на визначення права на перепризначення субсидії. Таким сім’ям управліннями соціального захисту до 10 вересня поточного року буде проведено перепризначення субсидії з травня 2017 року на наступний 12-ти місячний термін та надано повідомлення про розмір призначеної субсидії

- врегульовано питання виплати зекономлених сум субсидій сім’ям, у яких одержувач субсидії помер.

 З поточного року передбачено, що отримувачі субсидії, які економно споживали газ або електроенергію для опалення житла протягом опалювального періоду, і у яких станом на 1 травня була переплата за послугу, можуть отримати частину зекономленої субсидії в сумі, що не перевищує вартості 100 куб. метрів газу або 150 кВт·год електроенергії (по електроенергії - це 135 грн., по газу – близько 688 грн.).

Згідно внесених змін  у разі смерті одержувача субсидій, зекономлені суми субсидії виплачуються  одній з осіб, з урахуванням яких було призначено субсидію.

Нагадуємо, що для отримання коштів необхідно подати до 1 вересня заяву до органів соціального захисту населення, у якій зазначити спосіб виплати – банк або пошта.

- приведені у відповідність до фактичного споживання соціальні нормативи газу на приготування їжі та підігрів води.

Відповідно до змін, внесених до постанов Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 №203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» та від 06.08.2014 №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування» діють такі нові соціальні нормативи на газ:

на газову плиту (приготування їжі) - 3,3 м3 на особу;

на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) – 5,4 м3 на особу;

на газову плиту і водонагрівач – 10,5 м3 на особу.

- зменшено період, за який враховуються доходи домогосподарств для призначення житлових субсидій.

При розрахунку розміру субсидії на новий опалювальний сезон 2017/18 рр. – з 1 жовтня 2017 року будуть враховані доходи громадян за I та II квартал 2017 року, а на неопалювальний період – з 1 травня 2018 року - за III та IV квартал 2017 року.

Сім’ям, які вперше звернуться за призначенням субсидії  враховується середньомісячний сукупний  дохід за два  квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого  призначається субсидія.

 

Крім того, внесеними змінами надано можливість призначення субсидії недієздатній особі за заявою опікуна та врегульовано питання виплати призначеної субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу у разі смерті особи, якій було призначено субсидію, одній з осіб, з урахуванням яких було призначено субсидію, за заявою такої особи. 

Корисні веб-посилання

Friday the 29th. Joomla Template Creator. Подільська районна у м. Полтаві рада
Copyright 2012

©