Літературно-мистецький захід в музеї В.Г. Короленко

Друк

На високому пагорбі, поблизу міського парку Перемоги стоїть ошатний, затишний будиночок. У ньому з літа 1903 р. по 25 грудня 1921 р. жив і трудився відомий російський та український письменник-гуманіст, журналіст, публіцист і громадський діяч Володимир Галактіонович Короленко. У 1928 р. з нагоди 75-річчя від дня його народження було організовано виставку «Життя і творчість В. Г. Короленка».

На її основі у 1940 р. утворено літературно-меморіальний музей, а в тому будинку, де Короленко мешкав останні 18 років, створено меморіальну частину експозиції. Короленко дуже любив Полтаву, відомі його листи друзям у Петербург, де він відгукується про наше місто як місто-сад, інколи свої публікації він підписував псевдонімом Полтавець.

Полтава завжди була для Володимира Галактіоновича особливим містом.Саме в цьому будинку, де зараз знаходиться музей, присвячений його життю і творчості, Володимир Короленко провів останні плідні творчі роки свого життя. І цього дня, 27 липня, у 159 річницю з Дня народженняписьменника,  прийшли прихильники його творчості. Підопічні територіального центру також відвідали однойменний  музей з метою участі в урочистостях.

Захід розпочався покладенням квітів до могили письменника, яка знаходиться  поруч із його садибою у парку «Перемога». Під час святкового концерту прозвучали уривки з творів Короленка, зокрема оповідання «Сліпий музикант» у супроводі сопілки. Особливе захоплення у підопічних викликав виступ дитячої театральної студії Малої академії мистецтв. Своєю грою маленькі актори передали всю глибину почуттів героїв твору «Діти підземелля», у багатьох присутніх на очах з’явилися сльози. Лунали українські народні пісні та романси у виконанні музикантів Полтавської обласної музичної філармонії.

Після концерту гості заходу були запрошені на екскурсію музеєм, під час якої оглянули унікальні фотографії, рукописи із циклу сибірських оповідань, твори образотворчого мистецтва, власні речі, книжки та газети з особистої бібліотеки письменника. Музейна експозиція налічує понад 10 тисяч екземплярів.

По завершенню оглядової екскурсії усіх бажаючих пригощали смачним короленківським чаєм із цілющого різнотрав’я.

Корисні веб-посилання

Thursday the 28th. Joomla Template Creator. Подільська районна у м. Полтаві рада
Copyright 2012

©