Детінізація заробленого – запорука гідної пенсії

Друк

 

В умовах зміцнення фінансової стабільності пенсійної системи актуальною є боротьба із виплатою заробітної плати у «конвертах» та реалізація гарантій оплати праці робітників. Одним із основних резервів зростання власних коштів та ліквідації дефіциту Пенсійного фонду є легалізація заробітної плати та трудових відносин. Однак практика виплати заробітної плати у «конверті», на жаль, існує й досі.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Проте випадки, коли юридичні особи та фізичні особи-підприємці ухиляються від сплати єдиного соціального внеску не поодинокі. І це має свої наслідки. Працівник, який отримує заробітню платуу«конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів, які б підтвердилирозмір своєї заробітної плати та трудового стажу.

Отримуючи заробітну плату у «конверті», люди позбавляють себе не лише пенсійного забезпечення у майбутньому, а й соціальних гарантій сьогодні. Насамперед це стосується оплати лікарняних, включаючи догляд за хворою дитиною і допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами, виплати втраченого заробітку у зв’язку із втратою працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, виплати допомоги по безробіттю. А головне – громадяни через несплату внесків втрачають стаж і можливість одержання заробленої пенсії за віком, по інвалідності, у звязку із втратою годувальника та інших випадках, передбачених законодавством.

         Варто зазначити, що згідно із нормами українського законодавства розмір майбутньої пенсії людини безпосередньо залежить як від розміру заробітної плати, так і від страхового стажу. Оплата заробітної плати на мінімальному рівні або менше – пропорційно впливає на розмір призначеної пенсії.

Заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для працівника.

         З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе: з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем до Пенсійного фонду страхових внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків.

         Наразі повідомляємо, що з метою отримання інформації, яка стосується пенсійної системи, можна зареєструватися на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України  (portal.pfu.gov.ua). Веб-портал електронних послуг призначений для надання можливості громадянам України – зареєстрованим користувачам цього Веб-порталу – отримувати виписку із системи персоніфікованого обліку або  пенсійної справи, а також записатися на прийом, надіслати запит на підготовку паперових документів та подати звернення.

         Детальнішу інформацію ви можете дізнатися за телефонами: 2-95-36 (Полтавський район), 56-59-75 (Київський район), 51-32-65 (Подільський район), 63-31-14 (Шевченківський район).

 

Полтавське обєднане управління Пенсійного

 

фонду України Полтавської області

Корисні веб-посилання

Friday the 29th. Joomla Template Creator. Подільська районна у м. Полтаві рада
Copyright 2012

©