ГАРЯЧА ЛІНІЯ ТЕЛ: 066-209-08-88 (В РОБОЧИЙ ЧАС)

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ТЕЛ: 066-209-08-88 (В РОБОЧИЙ ЧАС)

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ТЕЛ: 066-209-08-88 (В РОБОЧИЙ ЧАС)

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ТЕЛ: 066-209-08-88 (В РОБОЧИЙ ЧАС)

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ТЕЛ: 066-209-08-88 (В РОБОЧИЙ ЧАС)

УВАГА! ТРИХІНЕЛЬОЗ!

Друк

   Трихінельоз залишається актуальною проблемою багатьох країн світу, адже переносники збудників – це домашні, дикі тварини, які спричинюють часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ...

 

УВАГА! ТРИХІНЕЛЬОЗ!

    Трихінельоз залишається актуальною проблемою багатьох країн світу, адже переносники збудників – це домашні, дикі тварини, які спричинюють часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.

   Трихінельоз (лат.  trichinеllosis) – гельмінтоз, що характеризується гострим перебігом, лихоманкою, болем у м’язах, набряками, високою еозинофілією і різними алергічними проявами.

  • Збудники – трихінели  Trichinellaspiralisі Trichinellapseudospiralis, сімействаTrichinellidae;
  • Trichinellaspiralis поширена повсюду, паразитує у домашніх свиней, патогенна для людини;
  • Trichinellapseudospiralis поширена повсюду, паразитує у птахів і диких ссавців, патогенність для людини не доведена;
  • Тонка кишка – з потоком крові розносяться по всьому організму поперечносмугасті м’язи.
  • Джерело інфекції - уражені трихінелами домашні і дикі тварини;
  • механізм – фекально-оральний при вживанні в їжу інвазованого трихінелами м’яса: частіше свинини, рідше м’яса диких тварин (ведмедя, кабана, борсука, моржа та ін.);
  • в циркуляції трихінел людина не бере участь, стає біологічним «тупиком»;
  • у хворих тварин підвищується температура тіла, з’являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з’являються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія;
  • основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина;
  • основним джерелом зараження трихінельозом людей є свинина, а також м'ясо диких кабанів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження, споживаючи м'ясо від хворих на трихінельоз тварин;
  • порядок проведення профілактичних заходів з недопущення захворювання тварин на трихінельоз в господарствах всіх форм власності, ветеринарно-санітарних заходів у разі виникнення захворювання, встановлений Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 р. № 79, та є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами господарювання незалежно від форми власності і підпорядкування та фізичними особами, які займаються сільськогосподарською діяльністю;
  • з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов’язані: завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств; заборонити комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА; постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати; забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані; щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м’ясоїдних методом ІФА.

 

Корисні веб-посилання

Thursday the 4th. Joomla Template Creator. Подільська районна у м. Полтаві рада
Copyright 2012

©