УВАГА! ТРИХІНЕЛЬОЗ!
![]() |
УВАГА! ТРИХІНЕЛЬОЗ!
Трихінельоз залишається актуальною проблемою багатьох країн світу, адже переносники збудників – це домашні, дикі тварини, які спричинюють часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.
Трихінельоз (лат. trichinеllosis) – гельмінтоз, що характеризується гострим перебігом, лихоманкою, болем у м’язах, набряками, високою еозинофілією і різними алергічними проявами.
- Збудники – трихінели Trichinellaspiralisі Trichinellapseudospiralis, сімействаTrichinellidae;
- Trichinellaspiralis поширена повсюду, паразитує у домашніх свиней, патогенна для людини;
- Trichinellapseudospiralis поширена повсюду, паразитує у птахів і диких ссавців, патогенність для людини не доведена;
- Тонка кишка – з потоком крові розносяться по всьому організму поперечносмугасті м’язи.
- Джерело інфекції - уражені трихінелами домашні і дикі тварини;
- механізм – фекально-оральний при вживанні в їжу інвазованого трихінелами м’яса: частіше свинини, рідше м’яса диких тварин (ведмедя, кабана, борсука, моржа та ін.);
- в циркуляції трихінел людина не бере участь, стає біологічним «тупиком»;
- у хворих тварин підвищується температура тіла, з’являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з’являються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія;
- основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина;
- основним джерелом зараження трихінельозом людей є свинина, а також м'ясо диких кабанів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження, споживаючи м'ясо від хворих на трихінельоз тварин;
- порядок проведення профілактичних заходів з недопущення захворювання тварин на трихінельоз в господарствах всіх форм власності, ветеринарно-санітарних заходів у разі виникнення захворювання, встановлений Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 р. № 79, та є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами господарювання незалежно від форми власності і підпорядкування та фізичними особами, які займаються сільськогосподарською діяльністю;
- з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов’язані: завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств; заборонити комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА; постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати; забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані; щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м’ясоїдних методом ІФА.